"Loading..."

Он-лайн виставка "Мальований танір"

Фондова колекція Національного музею народної архітектури та побуту України протягом п’ятдесяти років постійно поповнюється унікальними та цінними експонатами, що мають історичну та мистецько-культурну цінність. Вивченням історичної спадщини займаються багато відомих етнографів, істориків, дизайнерів, фольклористів, але разом з тим численною та малодослідженою сторінкою залишається на сьогодні рідкісна колекція фаянсових тарілок, привезених нашими співробітниками із Західної України. І налічує більше 200 одиниць збереження. Вони виготовлені на фаянсових та фарфорових заводах Австро-Угорщини, Румунії, Польщі, Чехо-Словаччини.

Географія виробництва та побутування декоративно-вжиткових фаянсових виробів ХІХ–ХХ ст., широко використовуваних в інтер’єрі народного житла, охоплює територію України, Польщі, Австрії, Угорщини, Чехії, Словаччини, Німеччини, Франції, Росії та інших європейських країн. Кожен осередок мав свій власний стиль, технологічні особливості, систему малювання та типові сюжети.

Такими мисками переважно прикрашали причілкову та чільну стіни хати, часто комбінуючи їх з образами, а гуцули додавали між ними дзбан до свяченої води, писанки та качани кукурудзи. Декорування селянської хати в ХІХ–ХХ ст., включало етапи оздоблення оселі від народних гончарних виробів до вишуканих світових мистецьких зразків із порцеляни. Дешевший і значно доступніший, ніж фарфор, він з кінця ХVІІІ ст. до другої половини ХХ ст. (а в деяких місцевостях і досі) відігравав вагому роль в оздобленні народного житла як України, так і інших європейських країн. Зокрема, значна його розповсюдженість у ХІХ–ХХ ст. на польсько-українському пограниччі пояснюється як історичними обставинами (спільне перебування у складі Австро-Угорської імперії та Другої Речі Посполитої), так і значними торгівельними зв’язками та спільними економічними потужностями упродовж століть.

Польські фабрики у Влоцлавеку, Празі (передмістя Варшави), Прушкові, Новому Дворі, Колі, Ходзежі, Цмільові та ін. – випускали у великій кількості простий фаянсовий посуд. Це були прості стандартні глибокі тарілки, які на зовнішньому пружку дна мали дірочку для шнурка і заздалегідь проектувалися як декоративні. Походять вони переважно з польського містечка Влоцлавек. Колекція НМНАП України найбільше представлена цією фабрикою-виробником. Період виготовлення цих зразків кін. ХІХ поч. ХХ ст. (20-30 р. ХХ ст.).

Популярними вони були серед широких верств як на українських, так і на етнічних польських землях. На різних територіях називались по-різному: на Гуцульщині, це в основному “полумиски”, «тарільці», «тарелі», причому назва зберігається саме стосовно фаянсової продукції; на Буковині до цієї назви додається визначення “майморові”, на Закарпатті це “танжери”, «таніри», у Польщі – «талєжи». Розписи тарілок були як ручного, трафаретного так і комбінованого малювання. Використовували пензлики, губку, штамп, шаблони, набрезк. Дуже часто орнаменти повторювалися, а подекуди можна було відслідкувати індивідуальну творчу манеру майстра.

Колористичні, яскраві тарілки з рослинними мотивами (найчастіше квіти), які домінують по всій поверхні у «ружі», «пуп’янки», «косиці», «листочки», «жоржини», «троянди», «вишні», «сливки» тощо. Фото 1-5. Ці експонати були закуплені нашими науковими співробітниками у відомого етнографа, краєзнавця, письменника, мистецтвознавця та колекціонера - Івана Назаровича Снігура у м. Чернівці.

Фото 1. Тарілка, рослинний орнамент, фаянс, розпис, полива..JPG
Фото 1.  Тарілка, рослинний орнамент,  фаянс, розпис, полива.

Фото 2. Тарілка, рослинний орнамент, фаянс, розпис, полива..JPG
Фото 2. Тарілка, рослинний орнамент,  фаянс, розпис, полива.

Фото 3. Тарілка, рослинний орнамент, фаянс, розпис, полива..JPG
Фото 3. Тарілка, рослинний орнамент,  фаянс, розпис, полива.

Способом штампування по краях виробу наносять графічні зображення. Їх накладають на виріб за допомогою печатки, виготовленої з гуми або каучуку з вирізаними на ній рельєфними або вензельними візерунками.

Фото 4. Тарілка, рослинний орнамент, фаянс, розпис, полива..JPG
Фото 4. Тарілка, рослинний орнамент,  фаянс, розпис, полива.

Фото 5. Тарілка, рослинний орнамент, фаянс, розпис, полива..JPG
Фото 5. Тарілка, рослинний орнамент,  фаянс, розпис, полива.

Ручний розпис у «ружі» та «братчики» домінує на Фото 6, 7.

Фото 16. Тарілка, рослинний орнамент, фаянс, розпис, полива..jpg
Фото 6. Тарілка, рослинний орнамент,  фаянс, розпис, полива.

Фото 17. Тарілка, рослинний орнамент, фаянс, розпис, полива..jpg
Фото 7. Тарілка, рослинний орнамент, фаянс, розпис, полива.

Цікавою за композицією є тарілка під номером КС 3887 із Закарпатської області Тячівського району с. Тереблі (Фото 8). Тут бачимо комбінацію рослинно-геометричного та зооморфного орнаменту, який виписаний надзвичайно красивою кольоровою гамою фарб.

Фото 6. Тарілка, зооморфний орнамент, фаянс, розпис, полива..JPG
Фото 8. Тарілка, зооморфний орнамент,  фаянс, розпис, полива.

Величний олень красується на денці миски (інвентарний номер КС-451, Фото 9.), привезеної із Чернівецької області Сторожинецького району с. Великий Кучурів (кут Тисівці).

Фото 7. Тарілка, зооморфний орнамент, фаянс, розпис, полива..JPG
Фото 9. Тарілка, зооморфний орнамент,  фаянс, розпис, полива.

Вишуканими вважаються і сюжетні тарілки, на яких зображені пташечки, півники, зозульки тощо. Вони у техніці виконання мають як ручний розпис, так і трафаретний (Фото 10-13).

Фото 8. Тарілка, зооморфний орнамент, фаянс, розпис, полива..JPG
Фото 10. Тарілка, зооморфний орнамент,  фаянс, розпис, полива.

Часто можна зустріти рослинно-геометричний та зооморфний орнамент.

Фото 9. Тарілка, зооморфний орнамент, фаянс, розпис, полива..JPG
Фото 11.  Тарілка, зооморфний орнамент,  фаянс, розпис, полива.

На деяких виробництвах Австро-Угорщини і Чехо-Словаччини для прискорення розпису тарілок застосовували два види декорування: комбінований розпис (ручний, яким оздоблювали денце у вигляді квітів), та трафаретний (яким обрамовували бережок виробу).

Фото 14. Тарілка, зооморфний орнамент, фаянс, розпис, полива..jpg
Фото 12. Тарілка, зооморфний орнамент,  фаянс, розпис, полива.

Фото 15. Тарілка, зооморфний орнамент, фаянс, розпис, полива..jpg
Фото 13.  Тарілка, зооморфний орнамент,  фаянс, розпис, полива.

Окрему групу тарілок складають сюжетні тарілки з антропоморфним орнаментом у комбінації з геометричним трафаретним виконанням, або зооморфний і антропоморфний орнаменти. Це переважно сюжети сільського життя або військові події як на фото 14, 15.

Фото 13. Тарілка, зооморфний орнамент, фаянс, розпис, полива..jpg
Фото 14.  Тарілка, зооморфний орнамент,  фаянс, розпис, полива.

Фото 19. Тарілка, антропоморфний та зооморфний орнаменти, фаянс, розпис, полива..JPG
Фото 15. Тарілка, антропоморфний та зооморфний орнаменти,  фаянс, розпис, полива.

Дуже цікава група тарілок, де центральне місце посідають реалістичні постаті людей з чітко виявленим етнічним колоритом (Фото 16).

Фото 10. Тарілка, антропоморфний орнамент, фаянс, розпис, полива..JPG
Фото 16.  Тарілка, антропоморфний орнамент,  фаянс, розпис, полива.

Сюжетами для розпису фаянсових тарілок служило навколишнє середовище, де часто використовувалися мотиви, запозичені з народного мистецтва, побутових сценок життя населення (Фото 17).

Фото 11. Тарілка, антропоморфний орнамент, фаянс, розпис, полива..JPG
Фото 17.  Тарілка, антропоморфний орнамент,  фаянс, розпис, полива.

Подекуди зустрічаються і пейзажні тарілки, на яких зображені старі споруди, як от лікарня у Косові з колодязем (Фото 18). Орнамент по берегу тарілки – прапор Королівства Угорщини (у складі Австро-Угорської імперії).

Фото 12. Тарілка, пейзажний орнамент, фаянс, розпис, полива..JPG
Фото 18.  Тарілка, пейзажний орнамент,  фаянс, розпис, полива.

Оригінальними по стилю є група тарілок, де лицева поверхня вище залому “дзеркала” має формований рельєфний віночок зі снопиків, господарського реманенту (вил, грабельків, серпів тощо) та польових квіточок. Кругова орнаментальна смуга зафарбована пульверизатором в жовтий, зелений, голубий, вишневий кольори світлих відтінків (Фото 19).

Фото 18. Тарілка, рослинний орнамент, тиснення, фаянс, розпис, полива..jpg
Фото 19.  Тарілка, рослинний орнамент,  тиснення, фаянс, розпис, полива.

Таким чином, он-лайн виставка «Мальований танір» показує невеличку частинку унікальних тарілок з фондової колекції НМНАП України. А також ми запрошуємо відвідувачів познайомитися з окремими зразками порцеляни у нашому музеї, яка представлена в експозиціях «Карпати» (сектори «Буковина», «Закарпаття», «Гуцульщина») та на експозиції «Поділля. Зона вітряків».

Коментарів: 0
Залиште свій коментар