"Loading..."

Фотовиставка "Бог Предвічний народився!"

Різдво – найбільш шановане українцями свято християнського богослужебного року. В ритуалі його відзначення тісно переплетені церковно-обрядові і народні традиції.

0+.JPG

Ікона «Різдво» кін. ХІХ ст. 
39,5х29,5 см

З цим найбільш очікуваним українцями святом пов’язано чимало звичаїв, ритуалів і символівІ хоча загальний обряд святкування Різдва в цілому однаковий майже для всієї території України, однак існують певні регіональні відмінності.

18.jpg
Різдво в Шишаках. Михайло Онацько.
90 і р. ХХ ст. 58.5х36.8 см

19.jpg
Веселі канікули. Михайло Онацько.
2006 р. 41х31 см

20.jpg
Коляда. Катерина Машковська-Кайдаш.
ХХ ст. 43.3х61.7 см.

Різдвяна виставка «Бог Предвічний народився» це ознайомлення широкого загалу з українською різдвяною звичаєвістю та атрибутикою у її локальній етнорегіональній та загальноукраїнській визначеності. На світлинах представлено різдвяну атрибутику Галичини відтворену за автентичними зразками львівським етнографом і художником Володимиром Шагалою (1919-2001р.р). Це різдвяні шопки, вертепи, розмаїття колядницьких «звізд», зірок, солом’яних «павуків», «їжаків», «гарбузиків». З ними ходили колядувати селом на Різдво, ними прикрашали оселі до свята.
14.JPG


17 (1).JPG
Шопка рухома. 110х70 см. 70-і р. ХХ ст. Львівщина.

13.JPG
Зірки, "звізди". Автор - Володимир Шагала. 70- і р. ХХ ст. Львівщина.

«Шопка» – це будиночок, зроблений з патичків і обклеєний кольоровим папером, в якому на мальованій сцені розміщені вирізані з картону фігурки-персонажі Віфлиємського різдвяного дійства – Божа Матір, немовля Ісус, Йосип, пастирі, царі. На виставці також представлено невеликі шопки, з якими колядували дітки 7-10 років. Їх ще називають настільними. Вертеп подібний формою до шопок, але на «сцену» виставлялась більша кількість персонажів – до 20 фігурок.

16.JPG

15.JPG
Вертеп (ляльковий) 1991 р. Львівщина.

Зірки та «звізди» виготовлялися з паперу і кріпилися на дерев'яних каркасах, оздоблювалися декоративним малюванням та паперовими кутасами. Передня частина у зірки називалася «небо», вона прикрашалася паперовими різнобарвними зображеннями зірок, місяця та ангелів. Колядницькі зірки мали всередині валок, на який кріпилися по дві свічки – їх запалювали під вечір. З зірками і «звіздами» великих розмірів ходили на коляду старші хлопці і дорослі чоловіки.

22.JPG
Зірки, "звізди". Автор - Володимир Шагала. 70- і р. ХХ ст. Львівщина.

23.JPG
Зірки, "звізди". Автор - Володимир Шагала. 70- і р. ХХ ст. Львівщина.

Маленькі хлопчики ходили колядувати з «гарбузиками» – округлої форми капличками, зробленими із дерев’яних планок, що кріпилися на ручку.
На поданих нижче світлинах ви можете побачити відтворений інтер’єр прибраної до Свят-вечора хати. В хаті напередодні Різдва урочиста тиша і відчуття причетності до Таємниці, коли за святою вечерею збереться увесь рід – і живі, і ті, що вже відійшли у вирій…

5.JPG
Фігурка з дерева "Голуб". Автор - Іван Приходько. 2002 р. 24.6х20 см. Київщина.

На покуті під іконами дідух, прикрашений сухими квітами і перев’язаний стрічками, біля нього – кутя, узвар і книші – «Божа їжа».

3.JPG

Стіл святково прибраний скатертями і килимами. На ньому 12 страв-дарів городу і поля за рік. Під скатеркою по чотирьох кутах столу видніються головки часнику, під столом на сіні серп, сокира, коса – щоб від лихого охороняли і в господарстві добре велося у наступному році. Господар віншує родину щастям-здоров’ям, а господиня виглядає у темне зимове вікно: «Чи засяяла Божа зоря?», щоб сповістити родині, що Свят-вечір настав. 

1.JPG
Святковий інтер'єр хати. Кін. ХІХ- поч. ХХ ст. Полтавщина.

2.JPG
Святковий інтер'єр хати. Кін. ХІХ- поч. ХХ ст. Полтавщина.

4.JPG
Рушник. Кін. ХІХ ст. 257х51 см. Полтавщина.

6.JPG
Ікона на склі "Різдво" (копія). Кін. ХІХ ст. 35х24.5 см. Буковина.

До вашої уваги святково вбрані манекени, що представляють дівочі та молодечі колядничі гурти з Полтавщини та Гуцульщини. 

8.JPG
Жіночі строї. Кін. ХІХ ст. Полтавщина.

На Полтавщині на другий день Різдва по обіді ходили колядувати дівчата – вони колядували лише своїм товаришкам і дітям. Дівоча ватага до хати не заходила, колядувала під вікнами. Колядували й парубки, а на Гуцульщині й ґазди, які аж до самого ранку зазвичай ходили по всьому селу, не минаючи жодної хати. Тут і «Береза» – провідник і розпорядник усієї коляди, і «виборець» – скарбник, і «кінь» – міхоноша, і «звіздар», і «дзвонарі» з «трембітарями», що оповіщають село: «Коляда іде!»... 

7.JPG
Чоловічий стрій. Кін. ХІХ ст. Гуцульщина.

9 (1).JPG
Стрій колядників. Загальний вигляд. Кін. ХІХ ст. Гуцульщина.

12.JPG
Колядницька атрибутика. Кін. ХІХ- поч. ХХ ст. Гуцульщина.

На Різдво, і особливо, на Щедрий вечір, ходили «перебранці-машкарники», хлопці і дівчата водили Маланку з «козою» та щедрували.

10.JPG
Маска дерев'яна "Коза". 50х25 см. 1991 р. Львівщина.

11.JPG
Голова коня. 120х28 см. 1992 р. Львівщина.

Водіння кози – символу врожаю і добробуту – одна з найдавніших різдвяних містерій, що відбувалася у щедрий вечір. Роль кози, як правило, виконували малі хлопці, одягнуті у вивернутий кожух з прилаштованими рогами, у руках вони тримали вирізану з дерева і оббиту козячою шкірою маску кози. 

Ходили на Щедрий вечір та Новий рік і з «кобилойкою» – з дерева вирізали голову коня, гриву робили з конопляних волокон і прив'язували її до пояса. Існувало повір’я, що кінь у хаті на Новий рік приносить щастя, кінське здоров’я і силу.

21.JPG

«Гойса, гойса, кобилойка наша,
У нашої кобилойкизолотіїіпідківоньки,
солом'яна вузда. Кобилойку осідлав,
В нашу хату прискакав, щоби вас повіншувати,
Щастя й долі побажати…Як вороги-супостати
Схочуть нас повоювати, шаблю в руки й на війноньку:
Гей, вйо, сива кобилоко! А як з войни повернуся,
Треба буде – оженюся. Буду жінку в хаті мати,
Кобилойку шанувати. Гойса, гойса…»

На відкритті різдвяної виставки виступив фольклорний колектив «Промінь» із с. Бобрик Київської області (Керівник - Валентина Нежива) 

24.JPG

25.JPG

Коментарів: 0
Залиште свій коментар