"Loading..."

Виставка «Пташок викликаю з теплого краю»

11 – 31 березня 2022 р.

Відкриття – 11 березня о 15:00

Місце проведення: ІІІ поверх будинку Центру Української Культури та Мистецтва (м. Київ, вул. Хорива, 19-В, тел. (044) 425-12-64, (044) 425-12-66.

Організатори: Національний музей народної архітектури та побуту України, Центр Української Культури та Мистецтва.

На початку весни, коли з теплих країв повертаються птахи, відвідувачі побачать унікальну колекцію творів декоративно-ужиткового мистецтва з  зображенням пташиних мотивів. В експозиції буде представлено рушники, декоративні пано, одяг, живопис, вироби із глини, дерева та соломки з фондової колекції Національного музею народної архітектури та побуту України. 

Образ птахів у народному мистецтві пов’язаний з їх символічним значенням у світобаченні українців. Вони є невід’ємним атрибутом орнаментів на вишитих сорочках і рушниках. Дерево з птахами оспівано в колядках, зображується на писанках, килимах, рушниках, в малярстві і розписах керамічних виробів. Їх образи мають свій зміст і традицію. 

Саме птахи пов’язують тутешній світ з потойбічним та переносять душі померлих до раю. Птахи прихильні до людей, приносять їм радість буття, віщують весну, врожай, приплід, добро, здоров’я і щастя. Давня міфологія засвідчує віру в те, що птахи створили світ. 

Особливою народною любов’ю завжди користувались перелітні птахи, які навесні вертаються із Вирію-Раю, де перебувають святі душі дідів-прадідів. Бог-творець наділив їх надприродними силами, здатністю долати межу між Явним і Навним світами, тому вони такі прихильні до людей.

 Українська календарна обрядовість весняного циклу складається з обрядодій, покликаних сприяти приходу весни. Це і «заклички» птахів, і звичай випікати «жайворонків» чи «голубів», і величезна кількість примовок і магічних дій при першій зустрічі з птахами, що летять з вирію додому.

На відкритті та під час роботи виставки на відвідувачів чекатиме освітня програма, що включатиме виступи фольклорних колективів, тематичні екскурсії та майстер-класи. Куратор виставки — Оксана Гордієць. Деталі та запис на екскурсії– за тел. 0979822783 (Ольга Музиченко).

Ласкаво просимо! 

Час роботи виставкових залів:
Пн.- Пт. – 10:00 – 19:00; Сб. - Нд. –10:00 – 18:00.


Адреса Центру Української Культури та Мистецтва:
Україна, м. Київ, вул. Хорива, 19-В
ст.м. «Контрактова площа» (вихід з метро в бік вулиць Верхній і Нижній Вал)
www.dolesko.com


Із питань отримання фотографій, відео-матеріалів, організації ексклюзивних інтерв’ю, сюжетів, цікавих та корисних матеріалів – звертайтеся до Ольги Музиченко за тел.: 097-98-22-783 або по е-mail: olga.muz@dolesko.com


Коментарів: 0
Залиште свій коментар