"Loading..."

Майстер-клас "Ангел"

Лялька-мотанка “Ангел” 

Майстер-клас: Оберіг для родини своїми руками













Мотанки - давні родинні обереги українців, символ добра та благополуччя, символ надії на краще та сильний сакральний предмет. 

Сама назва ляльки - «мотанка» походить від поняття «мотати», а загальний вигляд такої ляльки представляє собою фігурку людини, як правило жіночу або дитячу, виготовлену зі шматків тканини. Частини тіла такої ляльки з’єднувалися вузликам. Загалом процес створення ляльки майстрині називають «кутанням» і це не дивно, адже він дуже схожий на сповивання маленької дитини. 



МАТЕРІАЛИ та ІНСТРУМЕНТИ:

  • Біла тканина 20х20 см   для голови,

  • Вата або синтепон наповнювач для голови, 

  • Біла тканина 8х10 см для ручок, 

  • Кольорова тканина 8х15 см на спідничку,  

  • Світла тканина з нашитою тасьмою (4-8 см) чи з вишивкою на фартух,

  • Кольорова тканина 12х12 см. половина по діагоналі для хустки,

  • 2 тканини різного кольору 3х12 см  - чільце (прикраса на голову, яку носять над чолом)

  • Біла тканина або мішковина 10х10 см на крила, 

  • Нитки швейні білі та кольорові в’язальні 3-4 м. 

  • ножиці.



Послідовність виготовлення


Голова ляльки. Білу тканину згинаємо навпіл, по діагоналі, вкладаємо клубочок вати (синтепону) по центру, закриваємо. Розгладжуємо тканину на личку, і всі зайві складочки загортаємо на зад до середини голівки. Формуємо шию: призбируємо, і туго обмотуємо тонкою білою ниткою. 

Тулуб. Продовжуємо обмотувати від голови до талії десь на 2 см.















Головний убір “хустка”. Чільця згинаємо навпіл по довжині, згином кладемо на чоло,  друге чільце кладемо поверх на 2-3 мм вище, обгортаємо навколо голови так щоб кінці чільця були позаду і фіксуємо тонкою ниткою на шиї. Хустку кладемо на 2-3 мм. вище над чільцями,  з боків закладаємо її у складки, як “капюшон”, обмотуємо туго червоною ниткою.








Руки. Скручуємо тканину у тонкий валик. На кінцях руки обмотуємо червоною ниткою (1 см. від краю) і зав’язуємо нитку на два вузлики. Кладемо ручки за спину ляльці, рівно по центру, і примотуємо кольоровою ниткою навхрест, краї нитки зав’язуємо на талії. За бажанням тулуб можна обмотати кольоровими нитками, як жакетик.







Спідниця. Ткань на спідницю кладемо горизонтально, лицьовою стороною до гори. На спідничку кладемо ляльку по центу, таким чином, щоб нижній край спіднички був на 1,5 см. нижче талії, загортаємо на невеличкий запах 1 см. Туго примотуючи міцною ниткою та зав’язуємо на два. Опускаємо спідничку до низу й розправляємо рівномірно складочки. Нижню білу спідничку підрівнюємо ножицями на 1 см. нижче за кольорову.









Фартух або «попередниця має бути на 1 см. вище спідниці, зайву довжину підгинаємо з верху, вкладаємо в середину кольорову нитку-пояс і примотуємо до талії, краї нитки зав’язуємо з переду ніби поясок «крайку».




   

Крила. Беремо квадратний клаптик тканини, по краю з усіх сторін висмикуємо ниточки десь по 1 см., робимо символічне пір’ячко. Згинаємо квадратик навпіл по діагоналі, по середині, призбируємо крильця «гармошкою» і туго перев’язуємо кольоровою ниткою. Готові крила кладемо за спину ляльці та туго примотуємо навхрест до тулуба, зав’язуємо кінці нитки на спинці під крилами.







   




Лялька-мотанка вже готова, а щоб її можна було підвісити – прив’язуємо до шиї червону нитку (в колір намиста) і на спинці робимо петельку потрібної довжини.

Коментарів: 0
Залиште свій коментар