"Loading..."

Завершилася реставрація хати-шкальні із с. Теремці

На початку експозиції «Поділля» Національного музею народної архітектури та побуту України (композиційно на околиці села) розміщена хата-шкальня («шкальня» – місцева назва корчми) із села Теремці Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. Вона виявлена науковою експедицією в 1975 р. та реконструйована згідно обмірів.

Хата-шкальня це тридільна будівля: хата – сіни – хатина. Стіни, товщина яких сягає 65 см, муровані з каменю-піщанику на глиняному розчині, шпаровані розчином глини з половою і побілені крейдою. Навколо стін влаштована кам’яна призьба, мащена глиною. 

Дах чотирисхилий, на кроквах, був покритий соломою.

Перекриття стелі над хатою і хатиною виконане по сволоках, що спираються на платви. На сволоки вкладені дилі та помащені розчином глини з кізяком зверху і знизу. Над сіньми перекриття немає.

У лівій половині хати праворуч від дверей розміщена піч.

Підлога в хаті та сінях глинобитна, у хатині – дерев’яна.

Слід зазначити, що на Поділлі муровані хати того часу зустрічаються досить рідко. Цілком можливо, будівля виконана сільськими майстрами під впливом міського будівництва.

У шкальні відкрита постійно діюча виставка «Кераміка Поділля», де експонуються кращі зразки різноманітних керамічних виробів з відомих гончарних центрів: міста Бар, села Крищенці Тульчинського району, сіл Бубнівка, Жерденівка, Кіблич Гайсинського району Вінницької області, селища міського типу Смотрич Дунаєвецького району і села Зіньків Віньковецького району Хмельницької області, села Товсте Гусятинського району на Тернопільщині та ін.

З роками експонування відбулося руйнування солом’яної покрівлі даху і в результаті протікання даху – руйнування глиняної обмазки стелі, а також частково глиняної обмазки стін (фото 1 – 5). Через відсутність фундаменту відбувається постійне просідання стін будівлі, долівка і призьба пошкоджуються кротами.

Шкальня потребує щорічного (інколи – неодноразового) повного або часткового відновлення глиняної обмазки призьби і стін зовні, регулярної реставрації долівки в сінях і лівій половині будівлі, побілки крейдою стелі та стін зовні і всередині. З 2006 року ці роботи проводяться зусиллями працівників відділу «Поділля і Зона вітряків».

Окремі ремонтні роботи, зокрема, накладання солом’яного верху, заміна ключинь, реставрація димаря проводились працівниками реставраційного відділу в 2009 р.

Капітальна реставрація пам’ятки була проведена протягом 2019-2021 рр. В процесі підготовки будівлі до проведення реставраційних робіт співробітники відділу «Поділля і Зона вітряків» здійснили фотофіксацію  й демонтаж інтер’єру.

Наприкінці вересня – початку жовтня 2019 р. бригада майстрів з Полтавщини під керівництвом С.А.Тонкіша замінили солом’яну покрівлю даху на очеретяну з відтворенням традиційної форми у вигляді «наріжників» і «гребеня».

У 2020 р. науковці експозиційного відділу В.В.Соловій, Р.В.Дубина за участі старшого музейного доглядача О.Г.Заяц провели демонтаж дуже пошкодженої глиняної обмазки стелі в лівій половині хати та відновили її з дотриманням традиційної народної техніки і технології (фото 6 – 11). Цього ж року були здійснені роботи з оновлення глиняної обмазки призьби і стін зовні і всередині хати, печі, їх білення. Глиняну долівку в лівій половині хати відновив працівник відділу реставрації та ремонту архітектурних об’єктів С.В.Дончик (фото 12 – 15). У 2021 р. роботи з відновлення стелі, стін і долівки були проведені у правій половині хати і сінях, оновлені і традиційні підводки (фото 16 – 20). На початку листопада 2021 р. в інтер’єрі шкальні відновлено виставку «Кераміка Поділля» (фото 21 – 24). Безпосередню участь у відновленні виставки взяли науковці відділу Р.В.Дубина, Л.А.Главацька та музейні доглядачі Ю.В.Мовчан, О.Д.Вегера.

Підготував: завідувач ЕВ «Поділля і Зона вітряків» Р.В.Дубина 

received_413381520450883.jpeg

received_329709498526801.jpeg

received_267311418746427.jpeg

received_296969252159599.jpeg

received_581760163092084.jpeg
received_612450983240496.jpeg

Коментарів: 0
Залиште свій коментар